Selvfølgelig skal det ikke være et problem for karrieren at få børn.

Christine Sørensen er Government and Public Policy Affairs Manager hos Google og mor til to piger på fem og ti år. At blive mor og være på barsel har ikke været en forhindring for Christines karriere – faktisk har det begge gang vist sig at være en udviklingsmulighed, og hun har skiftet job i forbindelse med barsel begge gange.

Jeg rankede virkelig ryggen af den oplevelse.
”Jeg arbejdede som konsulent, da jeg fandt ud af, at jeg var gravid første gang. Og jeg må være ærlig og indrømme, at jeg fik en automatreaktion: hvad skal der ske med mig og mine kunder osv.?

Det var en lidt kaotisk tid. Jeg kan huske, at jeg synes, det var lidt skyldigt, og at jeg gav min arbejdsplads nogle problemer.

Midt i denne situation blev jeg kontaktet af Google angående et drømmejob! Men det første jeg tænkte var: ”nå nej, jeg er jo gravid”.

Men det var ingen hindring, og de ville gerne se mig alligevel. Jeg gik derfor til samtaler under min graviditet, mange samtaler, da det var et omfattende og meget grundigt rekrutteringsforløb, og jeg blev jo derfor mere og mere gravid, som samtalerne skred frem.

Men de blev ved med at indkalde mig, og jeg forstod det ikke – jeg var jo gravid – men da gik det op for mig, at de jo nok ikke kunne se det, da næsten alle samtalerne foregik på video, hvor man jo kun ser mig fra skuldrene og op.

Så da jeg nåede øverste niveau, rejste jeg mig tilfældigt til ét af videomøderne, og chefen sagde til mig: ”Jeg ved godt, at du er gravid, slap af, det har intet med sagen at gøre”.

Vi endte med at underskrive ansættelsesaftalen, to uger inden jeg fødte min første datter. Jeg startede efter et halvt år – efter mit eget valg, ikke virksomhedens.

Jeg rankede virkelig ryggen af den oplevelse. Selvfølgelig skulle det ikke være et problem. Det blev jeg bevidst om lige dér, og det er jeg fortsat meget bevidst om i min egen rolle som leder.

Jeg skulle have fingrene væk fra bolledejen
På et tidspunkt åbnede der sig en ny mulighed for mig hos Google – et sporskifte, hvor jeg skulle gå fra at være kommunikationschef til politisk chef. Dialogen om skiftet var i gang, da jeg fandt ud af, at jeg var gravid, men det var aldrig en forhindring.

Skiftet fandt sted inden min barsel, og jeg nåede at køre det lidt i gang, inden jeg gik fra.

Set i bakspejlet begik jeg en fejl, da jeg gik på barsel anden gang. Jeg får enormt meget energi af at være ude i verden. Jeg havde ikke lyst til at slippe arbejdet helt, men jeg var simpelthen involveret i for mange ting. Jeg troede, at jeg godt lige kunne være med på det ene og det andet, og jeg husker tydeligt et katastrofalt videomøde, hvor min datter græd og græd.

Derefter indså jeg, at der var behov for at adskille tingene lidt mere og ikke mindst at få fingrene væk fra bolledejen på arbejdet. Jeg skulle stole på, at de andre havde styr på det og holde mig ”high level” på de mere overordnede strategiske ting.

Nøglen er et ligeværdigt forældreskab
Jeg var igen tilbage efter seks måneder. Barslen med vores datter delte vi lige mellem mor og far.

Vi har et meget ligeværdigt forældreskab, og jeg føler på ingen måde, at der har været barrierer for min karriere, da det altid har været et fælles projekt at få børn, og min mand er en mindst lige så primær omsorgsperson for vores døtre, som jeg er.

Min mand har til gengæld skulle betræde relativt uberørt grund ved at tage – på det tidspunkt måske især – ”lang” barsel med vores døtre.

Gør op med dig selv, hvor dårlig samvittighed du vil have
Det med hvor lang barsel man tager, skal andre folk holde sig fra at have en mening om.

Jeg er overrasket over, hvor mange meninger folk har om det – især kvinder, andre mødre og pædagoger. Jeg er klar over, at der er en grad af omsorg og omtanke i det, men mest af alt er det fordømmelse.

Mit bedste råd til mødre (og fædre!) er: Gør op med dig selv, hvor dårlig samvittighed du vil have.

Min egen mor sagde til mig: ”gør det med åbne øjne og drop den dårlige samvittighed”, så jeg var godt forberedt. For er du ikke afklaret med dine valg, kan det gøre mere ondt.

Jeg er meget bevidst om min lederrolle for barslende medarbejdere
Det har begge gange været en dejlig proces for mig at forventningsafstemme med min leder inden barsel. Det er vigtigt for begge parter at vide, hvor man regne med, at vi er, når man kommer tilbage.

Og som leder er det noget, jeg er meget opmærksom på.

Jeg har en medarbejder, der netop er gået på barsel og denne gang prøvede jeg noget helt nyt.

Jeg inviterede hende til en samtale, hvor jeg havde lavet en oversigt over alt det, hun havde klaret og hendes high lights for de seneste år, jeg talte med hende om hendes udvikling og gav hende en liste med bullets over alt det, jeg synes, hun bidrager med og har haft impact på, som hun kan tage med sig på barsel.

Jeg håber, at det vil være en god reminder for hende, når hun kommer tilbage. Plus hun kan minde sig selv om:  ”Hov, jeg kan jo alt det her””.

Det giver tryghed, og det er fedt at sende en medarbejder af sted på barsel på den måde.

De bedste råd til unge kvinder med babyer på vej

  • Du skal se det som en mulighed. Frygt ikke. Det er en gave at bruge sin tid på noget helt andet. Det giver perspektiv, og det skal du bruge til at stille alle de spørgsmål, du ikke stiller sig selv, når du er i hamsterhjulet.
  • Husk at du kan en masse!
  • Forventningsafstem med dig selv for ikke at spilde tid på dårlig samvittighed.
  • Del alt med din partner: Barslen, opgaverne, viden og erfaringerne med den lille.

Ligger du også inde med en god historie, som vi skal dele? Så send os en mail på kb@inspiredbeyondbabies.dk – vi glæder os til at høre fra dig.


Kategori: Barsel og ledelse, Barsel som løftestang