Om at sige ja til jobbet – selvom man er i fertilitetsbehandling

Gine Maltha Kampmann valgte i en ansættelsesproces at fortælle, at hun skulle til at starte i fertilitetsbehandling. Hun fik jobbet, blev lykkeligvis gravid kort tid efter og er nu på barsel med sin datter Ruth, som kom til verden i januar. Ærligheden har sat et stort og positivt aftryk på hendes forhold til virksomheden og til sin chef.

Skal man fortælle, at man er gravid i en ansættelsesproces? Dilemmaet opstår for mange. Egentlig er det forkert, hvis arbejdsgiver trækker et jobtilbud tilbage, når de får at vide, at kandidaten er gravid, men mange ønsker ikke at starte et arbejdsforhold på uærlighed.

Men hvad skylder vi egentlig at fortælle en kommende arbejdsgiver?

Da Gine Maltha Kampmann blev kontaktet af sin nuværende arbejdsgiver VELUX med henblik på et job, vidste hun, at hun og hendes mand skulle starte i fertilitetsbehandling inden længe. Men hun var usikker på, om det var noget, hun skulle dele med sin potentielt kommende chef.

”Jeg var meget i tvivl om, hvorvidt jeg skulle dele det eller ej, inden jeg havde skrevet under på kontrakten. Men jeg havde ikke lyst til at være uærlig, og dét, at jeg valgte at dele det med min chef, har sat et stort og positivt aftryk på vores relation efterfølgende.

Min mand og jeg havde prøvet længe at blive gravide, og vi skulle netop til at starte i fertilitetsbehandling, da jeg blev kontaktet af VELUX. Jeg havde virkelig lyst til at høre mere om jobbet, men tænkte samtidig: ”Hvad så med behandlingen – kan jeg det?”.

Vi startede i behandling som planlagt, og da jeg efter dialogen med VELUX fortsatte, valgte jeg at fortælle, at vi netop var startet i fertilitetsbehandling – det kom faktisk helt spontant og ærligt.

Det endte med en rigtig god snak med min kommende leder om, hvordan det kunne passe sammen med den stilling, jeg var blevet kontaktet omkring, og vi aftalte, at vi begge skulle tænke over, hvordan det kunne fungere.

Hun ringede tilbage allerede dagen efter og fortalte, at hun stadig synes, at det var et godt match mellem mig og VELUX, og jeg følte, at det var helt rigtigt at starte på en arbejdsplads, der reagerer sådan og udviser de værdier – så jeg sagde ja med det samme og startede allerede måneden efter.

Gines leder Anne Ramskov Andersen, der er Regional Development Director i VELUX fortæller: ”For mig er et talent, et talent. Om det er kvinde eller mand, med børn, kommende børn eller uden børn, etc. – det betyder ikke noget for mig. Hvad der er vigtigt for mig er mere, at både arbejdsgiver og arbejdstager bakker op om forskellige løsninger som passer individet, og hvor man kan have gode dialoger om prioritering og fleksibilitet der går begge veje. Så tror jeg på, at arbejde bliver sjovt, udviklende og spændende – og kan passe godt ind i der, hvor man er i livet”.

Til vores store glæde tog det kun ét forsøg at få vores lille Ruth, og jeg gik på barsel i december sidste år otte måneder efter jeg startede i jobbet.

Den positive graviditetstest gav ingen bekymringer i forhold til arbejdspladsen, for vi havde jo allerede talt om det, og der var også kun stor glæde og opbakning fra min leder, da jeg delte nyheden”.

Fleksibel barsel
”Vi har haft en del snakke om, hvordan min barsel kunne tilrettelægges, inden jeg gik fra.

Jeg kan rigtig godt lide at arbejde, og jeg har svært ved at forestille mig at være væk fra arbejdet fuld tid i 10 måneder, ligesom min mand også ønsker at holde barsel med vores datter. Vi har derfor lige fra start talt om muligheden for deltidsbarsel, hvilket min leder har været meget åben overfor.

Min mand vil også rigtig gerne have barsel, og da han skiftede job tilbage i november, var en del af jobsamtalen også med fokus på at dette kunne prioriteres.

Lige nu er jeg på fuldtidsbarsel, men omkring sommer vil jeg rigtig gerne tilbage på deltid, hvor min mand og jeg så tager nogle dage om ugen hver. Den model er der stor åbenhed overfor i Velux.

For mig at se er der mange fordele ved deltidsbarsel. Der bliver mere tid til far og barn, og overgangen fra barsel til arbejde for mig, forestiller jeg mig, bliver meget nemmere.

Det har været svært for mig at gå fra fuldtidsarbejde til fuldtidsbarsel. Det er en stor omvæltning og et stort skifte. Derfor er det er min antagelse, at jeg vil blive gladere, hvis jeg kan kombinere det på denne her måde.

Lige nu nyder jeg min barsel og glæder mig rigtig meget over at være en del af Inspired Beyond Babies. Jeg tog initiativ, sammen med en kollega, til at få min leder til at investere i et medlemskab til mig under min barsel og det var hun med på.

Jeg kunne mærke allerede inden den lille kom, at jeg have brug for at komme ud og se andre mennesker og jeg synes, barselsnetværket er et fantastisk tilbud”.

Tusind tak for at dele din historie med os, Gine og vi glæder os til at se dig i vores netværk.

Ligger du også inde med en god historie, som vi skal dele? Så send os en mail på kb@inspiredbeyondbabies.dk – vi glæder os til at høre fra dig.


Kategori: Barsel og ledelse