Øremærket barsel: Jeg er blevet klogere

Sanne Holmvang er mor til Alva på tre måneder. Til marts deler hun barslen med far og starter op på deltid på sit arbejde. En optimal overgang for deres familie.

”Jeg var først imod tanken om, at en større del af barslen blev øremærket medforælderen, og set i bakspejlet skyldtes det nok mest, at jeg følte, at jeg mistede noget. Men det er kommet til skamme.

Jeg kan virkelig godt se nu, at det er god idé, ikke mindst fordi jeg kan se glæden hos far og datter, men også fordi det har åbnet for, at vi har kunne lave denne her mere fleksible barselsløsning. Det betyder, at jeg ikke skal starte direkte på fuldtid fra den ene dag til den anden, men kan starte stille og roligt med to arbejdsdage om ugen, hvor min kæreste så har barsel med vores datter. Denne overgang er helt optimal for os alle tre”.

En fordelagtig løsning for alle parter
Sanne og hendes kæreste bor i Sverige, hvor barslen i højere grad er delt lige mellem forældrene, og dermed er svenske arbejdspladser også meget mere indstillet på fleksible løsninger.

Fra marts deler de det sådan op, at Sanne er på arbejde to dage om ugen og hjemme på barsel tre dage om ugen.

En løsning, der ikke kun er fordelagtig for deres familie.

”Det har også betydet for vores respektive arbejdspladser, at ingen af os er væk et helt år, hvorfor det ikke har været nødvendigt at finde barselsvikarer i samme omfang, som hvis vi var væk fra vores arbejdspladser fuldtid i et halvt eller helt år.

For os herhjemme giver det samtidig mulighed for, at vi hver især lærer vores datter at kende på egen hånd.

Min opfordring til ledere samt kommende og nybagte forældre, er at se mulighederne og søge den fleksibilitet, som de fleste virksomheder siger, at de udviser.

Jeg har altid vidst, jeg ville have børn, men har også et ønske om at få mig selv en karriere. Dette er i mine øjne en mulighed for netop at få begge dele, da jeg ikke mister kontakten til hverken arbejdsplads eller mine kollegaer i en længere periode.

Mere udbredt i Sverige
Da jeg blev gravid, tog jeg snakken med min leder og fortalte, at min kæreste og jeg ønskede os en fleksibel barselsordning. For min kærestes vedkommende handlede det også om, at han rigtig gerne ville holde meget barsel, men samtidig ville være ked af at være væk fra sit arbejde i mange måneder. Han kender flere fædre, der fortryder ikke at have taget barsel.

Det var de med på. Og vores aftale er fleksibel, så jeg kan tilrettelægge det med for eksempel hjemmearbejde, halve dage på kontoret og lignende og har så en løbende dialog med min leder om det.

Så længe jeg når mine opgaver, betyder det ikke så meget, hvornår jeg arbejder eller om det er fordelt på to fulde dage eller spredt ud over ugen. Der er dage, hvor der er planlagt møder, hvor jeg selvfølgelig skal være med enten fysisk eller online.

Der er også andre på kontoret, der har lignende løsninger. Jeg har blandt andet en kollega, der fødte en måned før mig, som gør det samme, og som er startet op to dage om ugen nu.

Det er mit indtryk, at det er meget mere udbredt i Sverige”.

At dele barslen for barnets skyld
Men der var også andre årsager til, at Sanne og hendes kæreste valgte, som de gjorde.

”Jeg havde også et ønske om, at min kæreste ikke bare skulle have alle de ”sjove dage”, når hun bliver ældre. På denne her måde oplever vi begge at have hende alene, både når hun er lille og lidt større.

Og for os handler det ikke kun om, at vi deler barslen for at kunne arbejde. Det handler om at dele barslen, fordi det er værdifuldt for både forældre og børn og giver en bedre tilknytning til begge forældre, så det er i lige så høj grad for Alvas skyld”.

Tak for dele din historie med os, Sanne.

Ligger du også inde med en god historie, som vi skal dele? Så send os en mail på kb@inspiredbeyondbabies.dk – vi glæder os til at høre fra dig.


Kategori: Fleksibel barsel