Min barsel blev en løftestang til, at jeg endelig fik taget nogle modige beslutninger i min virksomhed

Mød Michelle Rødgaard-Jessen. Michelle er stifter af WorkHero og Maanawork og til sommer skal hun være mor for anden gang.

”I 2018 var jeg på barsel med min søn som selvstændig, og til sommer skal jeg igen på barsel – stadig som selvstændig. Da jeg først blev gravid, regnede jeg med, at der ingen hjælp var at hente, og at jeg nok bare måtte spare op til barsel selv. Men da jeg begyndte at undersøge det, blev jeg overrasket over, hvor gode barselsforhold, der egentlig er (hvis man vel at mærke er i gang og er nogenlunde etableret som selvstændig, og især hvis man er ansat i eget ApS).

Derudover kan man som selvstændig være på 50% eller 75% barsel, hvilket jeg var rigtig glad for. Jeg følte, at jeg fik det bedste fra de to verdener, da jeg kunne holde gang i mit firma og arbejde på spændende på projekter, men også kunne mødes med mødregruppen og nyde den ro, en barsel virkelig kan give.

De første måneder trak jeg næsten stikket helt, hvilket også delvist skyldtes en baby, der udelukkende kunne sove, hvis han fik lov til at sove på min mave.

Derefter var det meget 50/50 fordeling mellem arbejde og barsel, så der blev arbejdet, når min søn sov, eller når far (der også er selvstændig) eller andre familiemedlemmer kunne være sammen med vores søn.

Barslen udviklede virksomheden i en ny retning
Jeg var glad for muligheden for at kunne kombinere det, men var også meget opmærksom på ikke at komme til at arbejde hele min barsel væk, men faktisk at udnytte den mulighed for også at geare ned og tage en slags pause.

På den måde blev min barsel virkelig også en løftestang til, at jeg endelig fik taget nogle modige beslutninger i min virksomhed for, hvordan jeg ville drive den fremadrettet, og hvordan min egen arbejdstid skulle være. Beslutninger jeg gerne ville have taget længe før, men jeg kunne ikke se hvordan.

Helt konkret besluttede min mand og jeg os nemlig for at hjemmepasse vores søn i fællesskab efter barslen, så den måde vi arbejdede på under barslen blev vores nye normal.

Inden da arbejdede vi begge to mange timer hver dag på vores virksomheder, og når jeg ser tilbage, var jeg tæt på at blive udbrændt af den måde at køre tingene på. Så barslen blev en gave for mig til at udvikle virksomheden i en ny retning, som har givet mig meget mere arbejdsglæde og flow. Derudover kan man nå overraskende meget på et par effektive timer, så selvom jeg ikke når alt det, jeg gerne vil, når jeg alt det vigtigste på en brøkdel af tiden af, hvad jeg arbejdede før.

Plads til mere slack
Der vil altid være ting, man ikke kan planlægge sig ud af som selvstændig, og når lokummet brænder, er der kun én, den hænger på, medmindre du har partnere i dit firma. Så da den barselsvikar jeg havde hyret pludselig også meddelte sin graviditet (og da hendes barselsvikar efterfølgende også blev gravid, men det er en anden historie), fik jeg pludselig travlt med at finde en ny barselsvikar med en to måneder gammel baby på armen. Det gik, men det var ikke optimalt eller ønskværdigt.

Så det kan til tider være stressende, hvis der simpelthen er for meget arbejde, eller hvis der sker uforudsete ting, du er nødt til at tage dig af. Så er der ikke meget tålmodighed, hvis din baby pludselig ikke sover sin lur.

Derfor vil jeg til min kommende barsel sørge for (så vidt det er muligt), at der er lidt mere slack, så jeg ikke skal stresse, hvis baby ikke lige sover, eller tingene ikke går som planlagt.

Derudover kunne jeg da også af og til drømme om fuldtidsbarsel, når jeg så de andre fra min mødregruppe, så der havde været tid til en smule mere selvomsorg og tid som par undervejs.

Barslen gjorde mig mere effektiv
Det er genialt stadig at kunne drive sit firma ved siden af og lave de ting, man synes er sjovt, men stadig kunne holde barsel.

Du bliver tvunget til at prioritere dine opgaver benhårdt og arbejde meget mere effektivt, når du har benspænd fx i form af begrænset tid. Det er virkelig en god øvelse – også til tiden efter barsel, så man får ryddet ud i alle de opgaver, man har fået fyldt sit bord op med som selvstændig.

Jeg ville ønske, at flere kvinder vidste, at mulighederne for barsel faktisk er rigtig fine, så det ikke afholdt så mange fra at tage springet i første omgang”.

Michelle Rødgaard-Jessen er stifter af Workhero, der er et remote online marketingbureau med fire ansatte, der hjælper virksomheder med at få flere kunder og øget synlighed via online markedsføring og Maanawork, hvor min partner og jeg hjælper andre med at starte op som freelancere og komme godt fra start.

Ligger du også inde med en god historie, som vi skal dele? Så send os en mail på kb@inspiredbeyondbabies.dk – vi glæder os til at høre fra dig.


Kategori: Deltidsbarsel, Selvstændig på barsel