Man kan sagtens påtage sig et stort ansvarsområde efter barsel – ingen kompetencer forsvinder fordi man er blevet mor. Tværtimod.

Julie var transparent om sine fremtidige ønsker overfor sin arbejdsgiver, og tre måneder efter hun kom tilbage fra barsel med sin datter Elena, blev hun forfremmet til leder for en international afdeling, som har ansvaret for 2500 søfarende.

Julie Odefey er 30 år, mor til Elena på 17 måneder og Head of Marine People Europe og Director i A.P. Møller – Mærsk.

Hun blev i marts i år kåret til ét af Danmarks største talenter under 35 af ’Berlingske Talent 100’ for blandt andet sin rolle i omstruktureringen af A.P. Møller – Mærsk i mere end 100 lande

I september 2020 vendte hun retur fra sin første barsel og var bevidst om, at hun ville tage ansvaret for sit eget næste skridt.

Man kan sagtens tage et stort ansvar efter sin barsel
”Da jeg kom tilbage fra barsel, var jeg meget åben omkring mine ønsker og ambitioner, og jeg blev mødt af stor åbenhed og støtte af min arbejdsplads. Man kan sagtens påtage sig et kæmpe ansvar efter sin barsel.

Det samme gjorde sig gældende, inden jeg gik fra. Jeg var bevidst om mit eget ansvar for at tale om, hvordan jeg gerne ville have det.

Jeg havde ikke lyst til at slippe arbejdet fuldstændig. Mit arbejde er en del af min identitet, og jeg nyder at bruge hovedet på løse komplekse problemstillinger, så at give fuldstændig slip i næsten et år, var skræmmende for mig. Heldigvis var der plads til, at jeg kunne være med i det omfang, jeg ønskede.

I starten af min barsel deltog jeg virtuelt i alle ledermøderne i min afdeling, fordi min datter sov nogle længere lure, men der kom et tidspunkt efter en 2-3 måneder, i takt med at min datters behov ændrede sig, og hun var mere vågen og krævede mere, hvor jeg bare gerne ville være på barsel. Så flyttede jeg al min opmærksomhed mod hende og slap arbejdet helt.

Der var ingen grund til bekymring
Jeg tog hele barslen med vores datter, og det gav mig da anledning til bekymringer om, hvad der ville ske med min karriere, mens jeg var væk.

Heldigvis blev de alle gjort helt til skamme. Jeg blev onboardet utrolig godt, da jeg kom tilbage på arbejdet og blev også forfremmet kort tid efter.

Jeg er overbevist om, at det i høj grad skyldes, at jeg handlede på de bekymringer, jeg havde og tog ansvar for min egen situation ved at tale åbent om det. Det gav min arbejdsplads mulighed for at agere på det. Der er ingen, der ”opdager dine behov”, man er nødt til at turde sige det selv.

Derudover, så er man mindst lige så dygtig, som man var, inden man gik på barsel – og for mig var det som at cykle. Efter første arbejdsdag, så var jeg tilbage i mit sædvanlige fokuserede mindset.

Der er stort set ingenting arbejdsmæssigt, der kan stresse mig, efter jeg er blevet mor.
Det jeg har fået allermest med fra barslen og det at blive mor er, at jeg har en helt anden ro.

For at være ærlig er der stort set ingenting på arbejdet, der kan stresse mig, efter jeg er blevet mor. Når man har stået med sin baby grædende om natten og ikke ved hvorfor, hun græder, og har været igennem alle de følelser forbundet med det, så er der ikke ret meget, der kan hyle én ud af den.

Barselsperioden blev et boost
Jeg er meget nysgerrig og ivrig efter ny viden og inspiration, og jeg opsøgte derfor helt naturligt nogle aktiviteter under min barsel, som kunne stimulere det.

Jeg ønskede, ved siden af de aktiviteter jeg havde med min datter at holde mig i gang fagligt. I IBB fik jeg mulighed for at gøre det, samtidig med jeg var sammen med min datter.

Jeg husker én af de allerførste gange, jeg kom til et IBB-event. Jeg kom ind med min datter i en bæresele på maven, og det første jeg møder er to kvinder, der står og taler om hvilke ETF’er de har investeret i, mens de jonglerer med deres babyer på armen.

Det var forfriskende at se, hvordan de delte investeringstips og ikke talte om babys søvn, mad eller andet babyrelateret.

Jeg gik derfra med en følelse af, at det var et rum fuld af ambitioner, og det fik mig til at tænke over, hvordan vi får materialiseret alle de ambitioner, der også er hos nybagte forældre.

Vi skal tale om hvordan man tager det næste skridt karrieremæssigt uagtet hvad man ønsker sig af den, og det starter hos en selv.

For mig har det været afgørende at være transparent og realistisk om mine ønsker og ambitioner også inden jeg gik på barsel, og mit bedste råd er, at du skal tage initiativet selv, så din leder kan agere efter det – både i forhold til at få det til at ske eller i det mindste give dig en ærlig feedback, hvis det ikke kan lade sig gøre.

Jeg tror på, at det er opskriften til, at fremtidige ledere bliver endnu bedre til at håndtere barslende medarbejdere og give plads til familien i arbejdslivet – uden at der skal gås på kompromis med ambitionerne”.

Ligger du også inde med en god historie, som vi skal dele? Så send os en mail på kb@inspiredbeyondbabies.dk – vi glæder os til at høre fra dig.


Kategori: Barsel som løftestang