Jeg vil ikke kigge tilbage og fortryde noget

Louise Ferslev er 30 år, mor til Elna på fire og Eddie på to. Nå ja, og stifter og CEO i fintech start up’en MyMonii på femte år.

For nogen lyder det måske hæsblæsende med to små børn og en virksomhedsopstart på bare fem år. For Louise er det en lang række positive tilvalg, der har skabt livet, som det ser ud i dag. Hun er en dedikeret mor, der prioriterer sine børn og sin familie over alt andet, og hun oplever det ikke som en forhindring for sit virke som selvstændig og iværksætter – noget vi ellers ofte hører om.

”Jeg elsker at arbejde det meste af tiden, men som alle andre almindelige jobs går det jo op og ned i perioder. Det giver mig masser af energi at arbejde igennem, men det er ikke på bekostning af min familie. Jeg er meget bevidst om, at børnene er nu, og at den tid aldrig kommer tilbage. Jeg kan altid indhente det i forretningen.

Den grundtanke har hjulpet mig med at mærke efter, at sætte barren det rette sted og at finde balancen både arbejdsmæssigt og privat. Selvom jeg egentlig ikke opdeler mit liv i de kasser.

Manglede rollemodeller
Da jeg i 2016 var gravid og så ind i at skulle være mor og virksomhedsejer på samme tid, var der meget lidt inspiration at hente. Mit indtryk var, at de fleste kvinder og mænd simpelthen ikke tror på, at det kan lade sig gøre at være selvstændig og stifte familie samtidig og derfor holder sig tilbage.

Jeg vil rigtig gerne være med til at vise, at det kan det godt. Også uden at arbejde sig selv midt over eller gå glip af tid med sine børn. Der findes mange forskellige måder at leve sit liv på, og jeg føler oprigtigt, at jeg får det bedste af begge verdener.
Jeg er af natur meget optimistisk anlagt. Glasset er halvt fuldt. Min mand Jens og jeg var ikke i tvivl om, at det ville blive hårdt – det tror jeg, alle nye forældre synes, uanset arbejdssituation – men selvfølgelig kunne vi klare det.

Holdindsatsen er afgørende
Jeg har haft to gode graviditeter og har fået to sunde børn. Det har selvfølgelig været afgørende for, at jeg kunne arbejde lige indtil fødslen og derefter fortsætte på nedsat tid umiddelbart efter fødslen.

Men vigtigst af alt er den holdånd min mand og jeg er gået ind til det her med. De første måneder tog han med på kontoret om morgenen, så jeg kunne amme, og så gik han ofte en tur med den lille efterfølgende, hvor jeg så kunne fordybe mig, holde møder osv. Han arbejder i restaurationsbranchen, og derfor primært om aftenen, så på den måde passede det godt sammen. Og når det ikke gik op, fik vi hjælp fra familien – fuldstændig lige som alle andre småbørnsfamilier, når puslespillet ikke går op.

Min mand Jens er en formidabel far. Jeg bliver så megastolt, når jeg ser, hvordan han er et forbillede for andre fædre. Han kan alt, han gør alt og vi har et meget ligeværdigt forældreskab. Dét er en gave i sig selv i alt det her.

Frirum til at holde hjernen i gang
Jeg er glad for, at jeg kunne fortsætte med at drive min forretning, mens jeg stiftede familie. At det både kunne lade sig gøre praktisk og økonomisk. Jeg er ansat i virksomheden, fuldstændig som de øvrige medarbejdere, og fik derfor løn under min barsel, og virksomheden kunne søge refusion for deltidsbarsel.

Men det krævede selvfølgelig noget af mine medarbejdere også. Jeg var mindre tilgængelig fysisk og i sædvanlig arbejdstid, og nogle gange var jeg nødt til at forlade et møde, når der var bedst energi og momentum, hvis den lille skulle have mad. Sådan var det bare.

Derudover var virksomheden på et helt andet stadie under mine barsler end nu. Dengang var vi tre medarbejdere, og det primære ansvar var mit. I dag er vi 13, og det ville det være sværere at være fraværende nu, da det er svært at holde sammen på tropperne, når man ikke er til stede fysisk.

At rejse kapital med mave på
Fælles for begge tidspunkter var dog, at jeg skulle ud og rejse kapital. Jeg vil tro, at det er sværere at tiltrække investorer med mave på. Det er endnu en risiko, når man skal stifte familie som kvindelig iværksætter. Men det lykkedes, for investorerne havde tillid til mig, og jeg oplistede en række best/worst case scenarier i det tilfælde, at jeg eller mine børn for eksempel var syge, sådan at der var en plan, hvis noget uventet skulle ske. Heldigvis gik det hele godt.

Jeg har en afslappet holdning til livet og tror på, at man skal tage én da ad gangen. Der er så mange ting, vi ikke kan styre, og det nytter ikke noget at tænke ”hvad nu hvis..” hele tiden.

Når jeg kigger tilbage nu, kan jeg godt tænke, om det faktisk har været godt for virksomheden at køre på 80% i en periode? Måske var vi endt med en premature scaling af virksomheden, eller jeg havde presset mig selv og virksomheden for hårdt. Det får man jo aldrig svar på, men de fleste mennesker får børn, og det betyder, at man i en årrække ikke kan være 120% på arbejde”.

Louises gode råd til andre selvstændige, der vil stifte familie

  • Sæt dig ikke for hårdt i det økonomisk, inden du stifter familie. For mange faste udgifter giver mindre frihed og gør det sværere at løbe risikoen.
  • Sørg for at dig og din partner er et hold.
  • Stå ved din egen overbevisning og lad ikke andres holdninger stoppe dig.
  • Tag en dag ad gangen – drop perfektionismen, slap af og vær tålmodig.

Om MyMonii
MyMonii er en gratis app til hele familien, der gør det sjovt og let for børn og unge at lære om værdien af penge. MyMoniis mission er at give familier en praktisk og sjov måde til at arbejde med økonomisk læring på i takt med at samfundet bliver mere digitalt og kontantløst.

Læs mere om MyMonii her

Ligger du også inde med en god historie, som vi skal dele? Så send os en mail på kb@inspiredbeyondbabies.dk – vi glæder os til at høre fra dig.


Kategori: Deltidsbarsel, Selvstændig på barsel