Jeg føler mig som et helt menneske, der ønsker både familie og karriere. Og det vil jeg anerkendes for.

Trine Askholm er co-founder i virksomheden Innovator Q, der arbejder for at fremme debatten om diversitet i erhvervslivet. og hun er også kvinden bag podcasten ’Sådan gjorde jeg’, der er en podcastserie om kvindelige rollemodeller.

Trine er mor til tre, lige om lidt fire, og vi har talt med hende om livet som selvstændig på barsel, og om den debat moderskabet er underlagt i øjeblikket.

”Jeg møder mange, der ikke forstår, at man kan ønske sig mange børn og samtidig drive en forretning. Men jeg kan godt begge dele.

Jeg er uddannet økonom og journalist, og jeg synes, det ville være spild af mine kræfter, hvis jeg gik derhjemme. Jeg vil gerne understrege, at jeg har stor respekt for dem, der vælger at gøre det, men jeg bliver ked af det og såret over at få at vide, at andre tænker, at det kan jeg ikke”.

Generelt mener Trine, at den debat, der pågår om moderskabet i øjeblikket – selvom vi skriver 2021 – er meget begrænsende, og at det ikke kan passe, at kvinder fortsat bliver mødt af de fordomme.

”Det tænder en ild i mig at vise, at det her en mulighed. Man er ikke hverken en mindre god mor eller en dårligere arbejdskraft. Vi skal vise forskellighederne. Forældre er forskellige, og det er ikke det samme, vi får energi af. Og det væsentlige at huske er, at det ene ikke er mere rigtigt end det andet”.

Husk at du kun ser et forenklet indblik
”Det der ofte sker i debatten er, at folk får en opfattelse af, at de kender én eller har indblik i det fulde billede, når de læser et interview eller en artikel – lige som mange vil have en mening om mig, efter at have læst denne her artikel.

Men man skal huske, at man ser kun et lille udsnit i et interview – et meget lille, forenklet indblik.

Når jeg har haft energien til at forfølge nogle drømme i mine barsler og arbejde i min barsel, skyldes det for eksempel også, at jeg har haft børn, der sover godt.

Så hvis du er forælder til et barn, der ikke sover ret meget, og tænker ”hvordan i alverden kan det lade sig gøre”, så husk, at det er dit perspektiv. Ingen af os kender alle mellemregningerne.

For mig er det afgørende at have en forretningspartner
”Vi er to ejere i Innovator Q og vi er et ApS, hvilket er en god grundforudsætning for, at jeg kan fortsætte med at arbejde under min barsel.

Selskabsformen betyder for eksempel, at virksomheden giver mig vilkår som ansat. På min tredje barsel havde jeg en enkeltmandsvirksomhed, så der var forholdene anderledes.

Men timingen af vores kommende barn er også god, for jeg har termin i starten af juli og kan derfor holde fuld barsel de første måneder, da vi ikke har så mange aktiviteter i virksomheden henover sommeren. I efteråret vil jeg så tage fat på nogle aktiviteter igen.

Men det mest afgørende er helt klart, at jeg har min forretningspartner og medejer Tine, som fortsat kan tage sig af virksomheden. Stod jeg alene, havde det været svært at gå på barsel. Og vi har haft tid til at forberede virksomheden sammen.

Den største udfordring kommer til at ligge hos mig selv. Jeg skal finde den rette balance mellem at være mor og på barsel – for det er altså en lige så stor ting at blive mor fjerde gang. Og det er da svært for mig at slippe virksomheden og projektet og overlade det til andre.

Tanken om at tjekke helt ud er utopi
”Jeg er enormt glad for, at jeg ikke behøver at slippe min helt vildt store passion for diversitet og rollemodeller, fordi jeg har mulighed for at tjekke ind og ud, som det passer i forhold til min forretningspartner Tine, vores aktiviteter og den lille.

Der er mega meget momentum i vores virksomhed lige nu, så tanken om at tjekke fuldstændig ud er ærlig talt helt utopi.

Der ligger nogle store opgaver for mig i vintermånederne, for eksempel vores podcast ’Sådan gjorde jeg’, og det glæder jeg mig rigtig meget til at tage fat på.”

Se det som en mulighed fremfor en forhindring
”At være selvstændig, når man stifter familie er slet ikke så farligt. Jeg har prøvet begge dele.

Faktisk blev jeg opsagt, da jeg var gravid med vores andet barn, og tanken om at blive selvstændig startede dér. Jeg havde hele tiden tænkt, at det var mere sikkert at være fastansat et sted, når jeg skulle have familie, men da jeg blev fyret under min graviditet, synes jeg pludselig, at det at blive selvstændig føltes lige så sikkert – eller usikker om man vil. Som selvstændig kan jeg i hvert fald ikke fyres for at blive gravid.”

Gode råd til selvstændige

  • stift virksomhed sammen med nogen, så du ikke står alene
  • sæt dig ind i lovgivningen og reglerne omkring barsel som selvstændig
  • se det som en mulighed fremfor en forhindring

Foto: Peter Dalby Madsen

Ligger du også inde med en god historie, som vi skal dele? Så send os en mail på kb@inspiredbeyondbabies.dk – vi glæder os til at høre fra dig.


Kategori: Selvstændig på barsel