Hos os tilhører barslen ikke mor

Sanne Kurtzmann har delt barslen lige med sin kæreste, Søren. I januar vendte hun retur til sit job som Senior Konsulent i Danske Bank efter fem måneders barsel, og nu har Søren seks måneders barsel med deres søn.

”Bare vent, du får lyst til mere barsel”.

Sådan lød langt de fleste af de reaktioner, som Sanne fik, da hun fortalte, at hende og hendes kæreste Søren ville dele barslen med deres lille søn lige.

”Jeg blev provokeret af det. Det var som om, at folk ikke forstod, at hvis jeg skal tage mere barsel, så skal jeg tage det fra barnets far. Og hos os tilhører barslen ikke mor”, fortæller Sanne.

”Når jeg fik de reaktioner, så virkede det faktisk at italesætte, at det ikke handlede om, at jeg gerne ville hurtigt tilbage på arbejde, men at Søren også gerne vil være på barsel med vores søn.

Vi havde et ønske om at dele den oplevelse, det er at være på barsel ligeligt, så det handlede altså ikke om, hvem der skulle være mest på arbejde i perioden. Vi har valgt at dele min barsel op, så jeg kan holde nogle måneders barsel igen til sommer, når vores søn er blevet ældre”.

Find ud af, hvad du vil og præsentér det for din leder
”Søren har barsel frem til maj, hvorefter jeg, kombineret med noget ferie, tager et par måneders barsel igen.

Det er fedt, at det er muligt at dele det op på den måde, og det er egentlig ikke noget, vi har ”spurgt om lov til”.

Vi talte om, hvordan vi kunne tænke os, at det skulle være, hvordan vi begge ville trives bedst i at være på barsel, og så er vi hver især gået til vores arbejdsgiver med vores ønsker, og det er så blevet imødekommet.

Vi mødte meget imødekommenhed over for den model og blev bakket op i, at vi skulle gøre det, der var det rigtige for vores familie”.

Et forudindtaget hensyn til virksomheden?
”De fleste i vores omgangskreds og mit netværk går typisk mere traditionelt til værks i forhold til at holde barsel. Min oplevelse er at mange ikke er klar over, at man kan skrue barsel sammen på mange forskellige måder.

Selvom vi oplever, at det er blevet meget normalt, at mænd tager de sidste uger af barslen, så er det stadig normalen, at kvinden tager mere end 2/3 og at det bliver taget sammenhængende.

Jeg oplever, at der bliver taget et forudindtaget hensyn til virksomhederne og at man antager, at det ikke er muligt for faren at tage flere måneders barsel eller at det ikke er muligt at dele barslen op og gå til og fra orlov på en anderledes måde.

Men det er måske ikke nødvendigt at tage det hensyn. Lav en plan, der passer til jeres situation og præsenter den så for jeres arbejdsgivere, så er de ofte lydhør.

Jeg opsøgte HR for at tale om mulighederne for at opdele barsle inden for de gældende vilkår. De var faktisk mest optaget af at sikre sig, at det var for min egen og min families skyld og ikke for virksomhedens, at jeg valgte denne model med to gange ”kort” barsel.

De ville altså sikre sig, at det var et valg baseret på familiens ønsker og ikke for at optimere karrieren.

Jeg var gravid, da jeg blev ansat og startede i en relativt ny afdeling, hvorfor vi havde god mulighed for at planlægge, hvilke opgaver der skulle løses, mens jeg var væk, og hvad der kunne vente til jeg kom tilbage.

Jeg har været i dialog med min leder undervejs under min orlov – på mit eget initiativ – og dermed holdt mig orienteret om, hvad der foregår. Jeg har også kun været væk i seks måneder inklusiv sommerferie, så for mig har det været fedt at være opdateret og gjort det nemt for mig at komme tilbage.
Lige inden jul havde jeg en snak med min leder om, hvad jeg skulle tilbage til, og hvad der ventede af opgaver.

Og det har været rigtig dejligt at starte op igen.

Det er virkelig fedt at starte op uden en masse logistik, da Søren jo er på barsel nu og seks måneder frem. Det betyder også, at jeg er tilbage i fuldt gear her nogle uger efter jeg er startet og allerede er godt inde i projekterne og kører i samme tempo som før jeg gik på barsel.

Dem, der kender mig, var ikke overraskede over, at jeg har det fint med den her model. Det var mest folk, jeg ikke kendte, der synes, det var vildt. Både at jeg havde lyst til at vende tilbage til job efter fem måneder, men i ligeså høj grad, at Søren havde mulighed for at tage seks måneders barsel i et tilsvarende krævende job som Senior Konsulent IT-virksomheden RELEX Solutions.

Jeg har ofte mødt spørgsmål omkring, hvordan vi ville håndtere amning og en kortere barsel.

Men jeg arbejder mest hjemmefra og er derfor ikke så ofte på kontoret fysisk og derfor har vi haft en blid overgang med en fleksibel arbejdsplads. Jeg ser min søn virkelig meget, selvom jeg er startet på arbejde igen, fordi jeg ikke har transporttid og fordi jeg for eksempel kan spise frokost med ham og lege med ham og så arbejde, mens han tager sin sene eftermiddagslur – tid jeg ellers ville have brugt på transport hjem fra kontoret.

Og så nyder jeg virkelig, at drengene får et tæt bånd. Og så er det en ekstra bonus, at jeg har udsigt til at få min søn på fuld tid igen, når han er lidt ældre og kan mere, når jeg til sommer tager over fra Søren og skal køre vores søn ind i institution”.

Ligger du også inde med en god historie, som vi skal dele? Så send os en mail på kb@inspiredbeyondbabies.dk – vi glæder os til at høre fra dig.


Kategori: Fleksibel barsel