Har du spurgt din leder, om du kan få dine barselsønsker opfyldt?

Mette Givskov er mor til to piger og er lige nu på barsel med Asta på knap fire måneder. Hver tirsdag bruger hun og Asta sammen med Mettes kollegaer fra Skolernes Udviklingscenter i Randers Kommune. Fordi hun spurgte sin leder, om det kunne lade sig gøre.

”Danmark er fantastisk i forhold til barsel og barsel er fedt, men jeg dur ikke til at gå hjemme i et helt år. Derfor spurgte jeg min leder om jeg kunne få opfyldt mit ønske om en utraditionel barsel og det blev heldigvis mødt med åbne arme”.

Allerede da Mette stod med en positiv graviditetstest i hånden, vidste hun, ud fra de erfaringer, hun havde med sig fra første barsel, at hun ikke ønskede at være hjemme på fuld tid i hele perioden.

”Jeg arbejdede som lærer under min første barsel og gik hjemme i 10 måneder. Jeg var meget færdig med barsel på det tidspunkt, så da jeg vidste, at jeg ikke ønskede at gøre det på samme måde igen, luftede jeg ideen om at kombinere arbejde og barsel for min leder.

Min leder var meget imødekommende overfor mine ønsker og kunne samtidig se fordelene i, at jeg ikke var helt ude af spillet hele tiden og kunne fortsætte med nogle opgaver, men mest af alt kunne hun godt genkende min lyst til ikke at stemple helt ud, selvom det er nogle år siden hun selv var på barsel. Vi har kendt hinanden længe, også under min første barsel, så hun vidste, hvordan jeg havde det.

En plan, der kan laves om
Vi satte os ind i barselslovgivningen og involverede fagforeningen i mine ønsker, lige som HR i kommunen også var inde over, da jeg er offentligt ansat. Fagforeningen var en rigtig stor hjælp i at få lavet et udkast til en barselsplan, inden jeg gik fra.

Da Asta kom til verden, talte jeg med min leder igen, og vi blev enige om at holde fast i planen, men var begge helt indstillet på, at hvis det ikke kom til at fungere, så kunne jeg gå på fuld barsel igen. Så planen er ikke mere fast end det.

Jeg arbejder hver tirsdag, og det kan både være hjemmefra eller på kontoret. Så Asta er min nye lille kollega hver tirsdag, når vi er på kontoret. Hun er selvfølgelig førsteprioritet i løbet af dagen og får alle sine behov opfyldt, men hvor kan man nå meget arbejde i løbet af hendes lur – i stedet for vasketøj!

Jeg sætter stor pris på, at min leder var med til at lave en fælles plan og sidder med følelsen af, at mit arbejde og familieliv virkelig lykkes og jeg er samtidig tryg i, at hvis det pludselig ikke dur, så laver vi ‘bare’ planen om.

Mettes leder Lone Thomsen supplerer:

”Jeg synes grundlæggende, at det var god idé, da Mette luftede sine tanker, og det var ikke en overraskelse for mig, at hun spurgte til en fleksibel barselsordning. Hun brænder for sit arbejde og for at pleje og vedligeholde sit faglige netværk. Og for mig, som Mettes leder, handler det om, at hvis Mette er glad for at arbejde hos mig, så bliver hun. Så når vi har muligheden for at gøre det, på grund af den måde vi arbejder på, så var min respons, at hun skulle sige, hvad hun gerne ville, og så ville vi i fællesskab finde ud af, hvad der kunne lade sig gøre,” fortæller Lone Thomsen.

Mette fortsætter: ”Jeg ved, at nogle tænker, at det er tidligt, at jeg begynder på arbejde og har hende med, men mine kollegaer er begejstrede og jeg hører også fra flere, at de synes, at det er sejt og fedt af min arbejdsgiver har været med på denne her løsning.

Men det er Asta, der sætter dagsordenen og det går godt indtil videre. Jeg har et nemt barn lige nu og det har selvfølgelig også indflydelse på, at det kan lade sig gøre”.

Tak for at dele din historie med os, Mette.

Ligger du også inde med en god historie, som vi skal dele? Så send os en mail på kb@inspiredbeyondbabies.dk – vi glæder os til at høre fra dig.


Kategori: Barsel og ledelse, Fleksibel barsel