Familien først – så virksomheden

Annette og hendes mand lykkes med at have to små børn – og to virksomheder. Annette har arbejdet under begge barsler, mens den lille sover lur. Når hun skal køre dags-seminar, tager far sig af den lille.

Annette Bjerre Andersen Ryhede er stifter og indehaver af rådgivningsvirksomheden Artikulation og mor til Liva på to et halvt år og August, der er fire måneder. Hendes mand er også selvstændig og sammen har de fundet en opskrift på, hvordan de får det til at fungere.

”Vi leder vores forældreskab og virksomheder ud fra en værdi om, at alle skal trives i familien. Det fundament hjælper os i at støtte hinanden i at lykkes både som forældre og selvstændige erhvervsdrivende.

Som selvstændig har jeg mulighed for at have stor fleksibilitet. Allerede en uge efter fødslen af mit første barn, skrev en af mine betroede kunder, om jeg kunne hjælpe med speakercoaching. Vi tog den på Skype og imens trillede min mand Robert en tur med den lille.

Og sådan fortsatte jeg. Det samme gør jeg nu, hvor jeg er på barsel med barn nummer to.

Vi ønsker at kunne være så tætte med vores børn som overhovedet muligt – og så meget sammen med dem som muligt. Liva bliver afleveret i vuggestue så tæt på klokken ni som muligt og hentet så tæt på klokken femten som muligt. Det kræver en omgang ”forældre-tetris”, som vi kalder det – især ved sygdom”.

Benhård prioritering er vejen frem
”Vi trives ikke, hvis vores børn ikke har det godt. Min mand er psykolog. Jeg har selv en bachelor i psykologi udover min kandidatgrad i kommunikation, så deres psykologiske trivsel fylder ekstremt meget.

Det er det, vi måler en dag på først: Har de haft en god dag? Har vi lyttet til dem? Dernæst taler vi om, hvad der er gået godt i dagens sessioner med klienter, onlineforedrag og træning.

Vi vil begge gerne være så meget sammen med vores børn som muligt, men vi vil også gerne passe vores arbejde, hvor vi begge sætter en høj standard. Så hvordan skulle vi lige knække den nød?

Som makkerpar kræver det en ekstra fleksibilitet af os begge. Robert blokerer sin kalender, så han kan tage den lille, mens jeg skal køre seminar eller coaching. Jeg arbejder ofte under middagslurene i weekenden, og sådan bliver det hele blandet mere sammen, som det ofte gør for selvstændige, men det trives jeg godt med.

Og så er der farmor og Livas tidligere dagplejemor. Det kunne ikke lykkes uden dem. Farmor henter en gang om ugen og på de dage, hvor jeg skal være længe væk med seminar, bliver Liva hentet og passet af sin tidligere dagplejemor. Så er vi sikre på, hun får en fantastisk dag fyldt med nærvær – selvom den er lang. Og vi skal ikke stresse for at få en god aflevering og nå til seminar i tide osv.”.

Lad jeres kerneværdier styre jeres valg
”Det er vigtigt at styre efter sine værdier og principper og ikke frygten for, hvad der kan ske. Kompromiserne bliver ganske enkelt nemmere, når man har et fælles ståsted, og det er for os, at vores børn har det godt.

Selvfølgelig er der også udfordringer. Jeg har måtte aflyse ting pga. børnene og har tænkt ”shit, nu er jeg færdig” og det er selvfølgelig svært. Der røg også lidt arbejdsmæssigt under min første barsel. Jeg havde et samarbejde i Jylland, der krævede, at jeg var til stede, og jeg kunne ikke forlade Liva i den periode, hvor det skulle finde sted, så det måtte aflyses. De meldte tilbage, at de måtte opsige samarbejdet. Helt fair. Men ikke sjovt.

Hvis man ikke lever efter sine værdier, så bliver det først svært. Hvad skal man så navigere efter? På den måde er Robert og jeg et rigtig godt team, for vi er enige om, hvordan det skal fungere og vi hjælper hinanden. Også selvom vi ofte er dødtrætte – så ved vi, hvorfor vi gør, som vi gør.

Og så er alt jo faser. Nogle gange fungerer det uproblematisk, andre gange har børnene mere brug for os. Så vi må løbende tale om, hvad der fungerer godt og ikke godt – og justere så godt vi kan”.

Der er brug for mere elastik for småbørnsfamilier
”Nu er jeg jo ikke selv ansat, men min oplevelse er, at der mangler fleksibilitet på det danske arbejdsmarked.

I debatten lige nu fremstår det meget som enten eller med barsel versus arbejde. Corona har forhåbentlig løsnet mere op, og vi er mindre modvillige overfor for eksempel hybridmøder. Jeg synes ikke, vi skal være låste af at sidde på en pind ét sted. Pinden kan jo være mange steder.

Jeg ammede Liva og ammer nu August, og så har far taget med og siddet med August i mødelokalet ved siden af. Det har vi – og mine kunder – haft det godt med.

Derudover har denne periode også vist, at vi godt kan opbygge relationer online og via telefon, og der findes mange gode, digitale værktøjer til samarbejde.

En anden sidegevinst er, at vi undgår transport- og myldretid og kan være mere sammen med familien. Og det er, når børnene er små, at de har rigtig meget brug for forældrene”.

Sig dine ønsker højt – du er ikke omgivet af tankelæsere
”Det er ens egen opgave at sige, hvordan man ønsker tingene skal være for, at arbejdslivet og familiens behov kan passe sammen.

Mange gange handler det om mere fleksibilitet og her er der lang vej endnu på det danske arbejdsmarked.

For mig personligt dur det ikke at dele tingene for skarpt op og jeg synes, vi skal give forældrene lov til at skrue op og ned for arbejdet, når det passer dem. Det er vigtigt at melde ud, hvad du har brug for, for at tingene kan lykkes. Andre er ikke tankelæsere”.

Ligger du også inde med en god historie, som vi skal dele? Så send os en mail på kb@inspiredbeyondbabies.dk – vi glæder os til at høre fra dig.


Kategori: Selvstændig på barsel