Det gav mig en følelse af at kunne udrette noget i en situation, hvor jeg ellers følte mig helt magtesløs

Ny virksomhed, der brager derudaf, nybagt mor til en lille datter og beskeden om at være alvorligt syg med kræft – alt sammen på én gang. Cana Buttenschøn befandt sig i juni 2021 i en eksistentiel krise, hvor en vanvittig sameksistens af modsatrettede følelser i det yderste følelsesregister blev hendes virkelighed. Virksomheden Cana Care blev et positivt frirum i den svære situation.

Da Cana ventede sit tredje barn, lagde hun og manden Simon planer for, hvordan de gerne ville holde barsel. I modsætning til da Cana fik sine to første børn som lønmodtager og tog fuld barsel, som hun elskede, var hun nu blevet selvstændig og havde på det tidspunkt sit eget firma med sig selv som eneste medarbejder.

”Allerede da jeg blev gravid, kiggede min mand og jeg hinanden i øjnene og snakkede om, hvordan vi kunne tilrettelægge det på en god måde. Vi aftalte meget hurtigt, at han skulle tage så meget barsel, som han overhovedet kunne. På det tidspunkt var der lidt flere barselsuger tilskrevet moderen, men han kunne alligevel få en del. De uger, som jeg skulle holde, ville jeg holde, og resten skulle han så tage. Det skal ikke forstås på den måde, at jeg ikke skulle være sammen med mit barn, men på den måde, at jeg så kunne arbejde lidt undervejs og ellers være derhjemme, og vi alle tre kunne være på barsel sammen.

Vi synes, at det var den mest oplagte måde at holde barsel på, og vi følte os enormt heldige over, at vi kunne gå derhjemme sammen med vores lille barn sammen”.

Det blev en anden barsel end forventet
Situationen ender dog med at blive en helt anden. For da Cana føder deres datter i juni 2021, finder lægerne ud af, at hun er alvorligt syg med kræft.

”Det er en enorm eksistentiel krise at få at vide, at du muligvis skal dø, samtidig med at du lige har fået et barn. Det er altid helt vildt at få et barn. Det har det været for mig alle tre gange, men at få en kræftdiagnose oveni, som jeg var overbevist om var meget alvorlig, det kan ikke beskrives, hvor voldsomt det var. Det var en helt vild sameksistens af de eksakte modpoler i det yderste følelsesregister. Det kan man heldigvis ikke forestille sig, hvor vanvittigt er. Jeg har faktisk svært ved at genkalde, præcis hvordan det var”.

Relativt hurtigt får lægerne greb om, hvad der er tale om, og for Cana bliver det lettere at håndtere, da hun får besked om præcis, hvad det er, hvilken behandling hun skal have, og hvordan udsigterne er.

”Jeg kan ret hurtigt mærke, at jeg selvfølgelig skal passe på mig selv og min familie, men også at jeg skal passe på min virksomhed. Den skal med mig i det her. Så det bliver ret hurtigt besluttet, at den selvfølgelig skal fortsætte, og jeg havde jo også forberedt mig og min virksomhed på at skulle holde fri, så på den måde var der en plan for, hvad der skulle ske, når jeg skulle holde fri med min baby derhjemme.

Jeg ender så med at tilbringe mine dage på Rigshospitalet med behandling og ikke med at holde fri derhjemme, men min mand og datter er med mig, og han overtager på det tidspunkt hele barslen, da jeg er sygemeldt.

Jeg har altid været god til at lægge en plan ud fra det sted, hvor jeg er, og hvis det sted ændrer sig, så ændrer mine planer sig bare efter det. Og det gjorde de jo så også i høj grad, da jeg finder ud af, at jeg er syg, da jeg føder min datter. Det blev en anden barsel, end vi havde regnet med”.

At være svær at erstatte
Både op til og undervejs i graviditeten med sit tredje barn gør Cana sig flere overvejelser om, hvor hendes forretning skal hen. Ambitionen er at gøre den mindre afhængig af hende som person og have flere forretningsben at stå på.

”Jeg har altid været god til at prioritere og har aldrig været ret vævende omkring, hvad jeg skulle. Ret hurtigt i mit virke som blogger, blev jeg bevidst om, at det var et sårbart erhverv, fordi det hele afhang af mig som person.

Så jeg har stille og roligt prøvet at finde ud af, hvad jeg ellers kunne gøre, som ikke krævede mig på samme måde, og det startede med, at jeg skrev mine bøger. De kræver mig, mens jeg skriver, men efterfølgende kræver de i mindre grad mig og genererer omsætning af sig selv.

Da jeg blev gravid, bestod min forretning primært af at være influent, forfatter og foredragsholder. Det betød, at jeg på det tidspunkt var svær at erstatte. Under min graviditet startede jeg derfor på at bygge et digitalt medlemsunivers for gravide ud fra en forventning om, at det var et forretningsben, jeg ville kunne håndtere hjemmefra under min barsel, da det ville bestå i at besvare folks henvendelser, skrive artikler mv.

Tanken med graviditetsuniverset var også, at der skulle være flere jordemødre, sundhedsplejersker, fysioterapeuter og folk, der var eksperter i graviditetstræning mv. tilknyttet, og jeg havde allerede engageret de første, så det ikke var 100 procent båret af mig.

Og så lancerede jeg også Cana Care under min graviditet.

Det tog ret hurtigt meget af mit fokus. Salget af vores produkter eksploderede og gjorde, at jeg den sidste måned af min graviditet ansatte min første medarbejder. Hun skulle hjælpe mig med at sende ordrer af sted. Med den fart Cana Care havde på, kunne jeg godt se, at jeg ikke kunne håndtere det selv hver dag under min barsel. Der var rigtig mange ordrer allerede på det tidspunkt, så derfor besluttede jeg at få nogen til at stå for den del.

Men alt det andet jeg lavede, kunne jeg ikke ansætte en til. Når du er influent, kan ingen træde i dit sted, og jeg brugte som sagt noget tid på at finde ud af, hvordan jeg sikrer mit arbejdsliv på en måde, så det ikke er 100% afhængigt af mig. Bøgerne var en rigtig fin begyndelse til det, og Cana Care har siden hen taget over. Jeg ville i princippet kunne træde ud af virksomheden nu, og så kunne den i princippet sagtens fortsætte uden mig. Produkterne står stærkt i sig selv.”

Da jeg startede Cana Care, håbede jeg, at det kunne gøre det, det har vist sig at gøre, men da jeg blev gravid og planlagde min barsel, anede jeg det ikke”.

Cana Care var et åndehul i en svær situation.
Men tilbage til juni 2021, hvor hele verden ændrede sig.

”Noget af det, jeg oplevede, da jeg blev syg, var vigtigheden af at gøre ting, der føltes godt indeni. Det blev enormt vigtigt.

Ret hurtigt begyndte jeg at kigge på instagram igen og blev på daglig basis mindet om, hvor vidunderlige vores produkter er for rigtig mange mennesker derude, og jeg kunne bare mærke en kæmpe energi indeni over, at selvom jeg sad derhjemme med en baby og kræftsygdom, så kunne jeg stadig gøre en forskel for andre mennesker med de her produkter. Det var fuldstændig vidunderligt at opleve at kunne gøre det. Det gav en form for styrke og følelse af at kunne udrette noget i en situation, hvor jeg ellers følte mig helt magtesløs”.

At få en fornemmelse af, at jeg var noget værd udenfor min egen privatsfære og få fornemmelsen af, at jeg stadig kunne udrette noget, var vigtigt for mig. Jeg kunne sætte et aftryk og være noget for andre mennesker og at opdage at jeg – i en periode af mit liv, hvor jeg ellers var ude af stand til at være noget for andre end min nærmeste familie – alligevel kunne gøre en kæmpe forskel, var virkelig meningsfuldt.

Det var vildt at opleve, at dét, jeg havde skabt og sendt ud i verden, gjorde en forskel, selvom jeg var helt nede.

Jeg mistede aldrig energien til Cana Care, heller ikke under min sygdom. Det har hjulpet mig hele tiden.

For når en kvinde skriver til mig, at hun pga. vores produkter for første gang har siddet på gulvet og leget med sine børn, fordi hun ellers har været for smerteplaget til at kunne det, så føles det vildt. Jeg tror på, at vi kan ændre livet for rigtig mange. Og tænk at kunne få lov til det.  Det er en kæmpe gave. Og det skal jeg bruge. Det kan jeg slet ikke lade være med.

I starten arbejdede jeg meget lidt, men efterhånden startede jeg op på deltid og var mere og mere til stede, fordi jeg kunne mærke, at det skulle jeg, og det ville jeg gerne.

De timer jeg brugte på Cana Care føltes som frihed, fordi jeg blev trukket ud af den svære situation og kunne dykke ned i noget, der gjorde mig godt og var rart. Jeg fik god energi fra mine kunder, og det gav mig en pause fra mit eget voldsomme liv. Jeg fandt mening i en ellers meningsløs periode”.

Tak for at dele din historie med os, Cana.

Ligger du også inde med en god historie, som vi skal dele? Så send os en mail på kb@inspiredbeyondbabies.dk – vi glæder os til at høre fra dig.


Kategori: Selvstændig på barsel