Det er loyale og motiverede medarbejdere, der kommer retur på arbejde efter barsel, hvis deres leder har bakket op

Martin Bjærge er far til tre skønne børn på 1, 3 og 4 år, og han har holdt 12 ugers barsel med dem alle tre. Han er til daglig leder i Nordea og blev ansat, en måned inden han skulle på barsel i 12 uger.

Martin tilskriver blandt andet de gode barselsvilkår til mænd i finanssektoren som én af årsagerne til, at fordelingen af barslen blev sådan hjemme hos dem.

”Først og fremmest ville jeg gerne have mulighed for at være helt tæt på mine børn, mens de var små og have en periode med 100% dedikation til børnene. Efter vi fik vores første barn, gik det op for mig, hvor lidt tid jeg rent faktisk havde med mit barn i en travl hverdag. Derfor var barslen en unik periode i livet, hvor jeg kunne være sammen med mine børn fra morgen til aften, og det var en kæmpe motivationsfaktor.

Jeg er så privilegeret at arbejde i finanssektoren, hvor der er gode barselsvilkår, og det har selvfølgelig også haft betydning. Om vi havde valgt samme løsning, uden de vilkår, ved jeg ikke, men set på bagkant, efter at have gjort det, ville jeg ikke have undværet det. Det understreger vigtigheden af gode barselsforhold til mænd.

Jeg skal være ærlig at sige, at jeg som ung mand ikke kiggede på barselsforhold som en faktor. Men nu kan jeg se vigtigheden af det – også som leder”.

Barslen var ikke en hindring for en lederkarriere
Da Martin søgte sit nuværende job, stod han på tærsklen til barsel. Det var han helt åben om i ansættelsesprocessen, men tænkte selvfølgelig på, om det ville være en forhindring for at få jobbet. Men beskeden var, at den rigtige kandidat skulle have jobbet, uanset barsel.

”Jeg oplevede ikke andet end kæmpe opbakning, da jeg skulle på barsel. På den ene side man kan anskue det som en branchestandard, at Nordea bakker op. Men helt lokalt bakkede min chef også op, lige som kollegaer og medarbejdere helt naturligt trådte til i forhold til de opgaver, der skulle løses i mit fravær.

Min første barsel gav klart anledning til flest ”bekymringer”. Jeg skulle på 12 ugers barsel efter en måned i mit nye job. Hvordan klarer jeg den? Jeg kunne næsten ikke nå at forberede det, men der var heldigvis velvilje hele vejen rundt. Jeg er meget stolt af mine medarbejdere, og hvordan de har håndteret det hele, mens jeg har været væk. De har alle trådt til og taget mere ansvar.

Anden og tredje gang kunne jeg planlægge min barsel bedre og kunne derfor bedre uddelegere opgaver mv. Jeg havde mere overskud i de barselsperioder og kunne reflektere over min jobsituation. Det var sundt for mig, og jeg kom tilbage med ny energi og styrke.

Fælles for alle tre barsler er, at jeg kom tilbage på arbejde med fornyet motivation.

At blive en mere rummelig leder
At jeg har været på barsel tre gange har helt sikkert styrket mine lederegenskaber. Én af dem er empati. Det lyder som en kliché, men jeg har fået en bedre forståelse for det hele menneske og har som leder i dag mere fokus på alle aspekter af livet, herunder fritids-, privat- og arbejdsliv.

Inden jeg selv fik børn, troede jeg, at jeg vidste, hvordan det var, eller jeg prøvede i hvert fald at sætte mig ind i det, men det er bare enormt svært at sætte sig rigtigt ind det, før man selv har prøvet det. Jeg har en anden forståelse for medarbejdere med børn nu, end jeg havde tidligere.

Derudover har jeg fået en større ro. Der skal simpelthen mere til at bringe mig ud af fatning. På den måde er ledelsesopgaven blevet nemmere. Jeg har et andet og større perspektiv nu, og derfor får små problemer på for eksempel arbejdet ikke lov til at fylde ret meget.

Jeg kan også mærke, at jeg er blevet mere nærværende. Man kan så hurtigt blive forstyrret af alt muligt, men jeg prøver virkelig at være tilstede med mine børn, når de er der. Så når de spørger, om vi skal lege, så siger jeg JA og ikke ” jeg skal lige…” eller ”senere”. Jeg lægger telefonen væk og fokuserer på det, der er lige foran mig. Det er noget, mine børn har hjulpet mig med, og det er også noget, jeg bruger i arbejdssammenhæng. Når jeg taler med mine medarbejdere og kollegaer, så er det dér, jeg er, og ikke alle mulige andre steder.

Vi skal som ledere gå forrest
Som mand og far kan jeg ikke sige andet om barsel end ”bare gør det”!

Og så synes jeg også, at man skal passe på med have for mange ambitioner eller projekter for barslen – fokusér på dét, der er lige foran dig. Når barslen er slut, er det ikke om du fik ryddet op i garagen eller malet skuret, som du vil huske og kigge tilbage på, men de nære stunder og det du lavede med dit barn.

Som leder er jeg blevet meget opmærksom på, at vi skal tale om det og vise konkret, at barsel er helt ok og ikke en forhindring for karrieren. Det skal ikke bare være en overenskomst eller noget, der står på intranettet. Som leder skal du støtte medarbejderne i at få det hele til at hænge sammen, når de stifter familie.

Det kommer kun godt tilbage til virksomheden at støtte op. Det er loyale og motiverede medarbejdere, der kommer retur på arbejde efter barsel, hvis deres leder har bakket op”.

Ligger du også inde med en god historie, som vi skal dele? Så send os en mail på kb@inspiredbeyondbabies.dk – vi glæder os til at høre fra dig.


Kategori: Barsel og ledelse, Far på barsel