De fleste selvstændige vælger at arbejde under deres barsel, men jeg ville gerne holde barsel

I december sidste år blev Anita Dalsgaard mor til Lukas. Hun har de seneste otte år haft sin egen virksomhed og arbejdet som strategisk digital rådgiver hos gørdetenkelt.dk. Anita har altid tænkt, at hun ikke kunne være selvstændig og blive mor på samme tid.

”Da jeg var yngre, troede jeg, at jeg kunne jonglere det hele på den halve tid, men den holdning har jeg ikke længere. Inden jeg blev selvstændig var jeg sygemeldt med stress, og jeg accepterede ret hurtigt, at jeg gerne ville holde barsel, selvom jeg har min egen virksomhed.

Jeg er 35 nu og jeg finder ro i at acceptere det at lave én ting af gangen.

Men der er, heller ikke hos mig, noget der redder 100% barsel som selvstændig. Jeg har outsourcet alt det jeg kan, men jeg har stadig en række administrative opgaver, som løn, regnskab, revisor, salg mv.

Heldigvis har jeg en medarbejder, hvilket gør en kæmpe forskel, når man er virksomhedsejer og på barsel.

Hvornår er jeg klar igen?
Det, man ikke ved, når man er førstegangsgravid, er, at det ikke kun handler om barsel efter barnet er kommet til verden. Det handler også om selve graviditeten. Jeg skar ned på opgaver i min forretning de sidste tre-fire måneder, så allerede dér blev min omsætning påvirket.

Før fødslen forsøgte jeg at planlægge, hvornår jeg kunne være i gang med arbejde igen. Løbende satte jeg nye tidspunkter for, hvornår jeg regnede med, at ”være i gang”.

Først tænkte jeg, at jeg efter to-tre måneder ville være klar til at tage et par mødet møder, men det havde jeg slet ikke lyst til. Jeg ville sove, når baby sov.

Efter fire en halv måned troede jeg, at jeg ville være klar til at arbejde i forhold til at kende min drengs søvnrytme. Men babyers søvnrytme er ikke forudsigelig. Det troede jeg, inden jeg fik børn. Så det med at holde møder på et bestemt tidspunkt er umuligt.

Jeg synes heller ikke, at det er sjovt at skulle koncentrere mig om et møde og være nærværende med baby samtidig.

Så min konklusion var, da jeg først jeg stod i det, at jeg bare gerne ville holde barsel. Nu vil jeg bare gerne nyde det. Og jeg holder barsel i syv måneder, det er overskueligt. Bagefter tager Lukas’ far over i fire måneder.

Selvstændig på barsel i praksis
Jeg startede planlægningen af min barsel tidligt i forhold til budget og økonomi. Og jeg kiggede ikke kun på året, men også på likviditeten fra måned til måned.

Der er udgifter til mere end løn i en virksomhed, for eksempel software, husleje, forsikring, fragt, revisor, advokat mv. som der pludselig kun, i mit tilfælde, var én medarbejder til at tjene ind.

Så du skal enten spare op til din barsel eller også skal du have en medarbejder, der kan tjene mere end sin egen løn. Eller du skal kalkulere med og acceptere et underskud.

Derudover så sørgede jeg for at optage undervisning til fire en halv måned på forhånd. Normalt underviser jeg hver torsdag klokken ni, så hele efteråret inden min barsel forberedte jeg det.

Reglerne er komplekse
Der er ingen hjælp at hente som selvstændig. Du kan få refusion for egen løn, men ellers er ingen hjælp eller rådgivning af få. Og barselsreglerne og refusion er svære at gennemskue som førstegangsforældre.

Jeg hyrede barselseksperten.dk for at få hjælp til reglerne, da det ikke var gennemsigtigt for os, hvordan vi kunne gøre med min virksomhed og med min mands arbejde – reglerne var simpelthen for komplekse.

Det kom lidt bag på mig, at det skulle være så kompliceret. Jeg driver min egen virksomhed, jeg er vant til at sætte mig ind i mange nye ting og regler, men det her var bare uoverskueligt.

Det er min oplevelse, at der mangler hjælp og rådgivning til selvstændige i forhold til barsel og tilskud. Du kan få tilskud til rådgivning i grøn omstilling, digital omstilling, eksport, vækst og meget andet, men når det kommer til rådgivning i, hvordan virksomheden klarer direktørens barsel, er der intet at hente.

Selvstændige skal kunne holde den barsel, de gerne vil
Derudover manglede jeg nogen at spejle mig i. Andre selvstændige som gerne ville holde fuld barsel.

De fleste selvstændige vælger at kombinere barsel og arbejde, men jeg ønskede at holde barsel og gøre noget andet for mig selv. Jeg lægger stor vægt på at passe på mig selv. Men det koster.

Jeg mener, at man som selvstændig skal kunne holde den barsel, man gerne vil. Uanset køn. Det skal kunne lade sig gøre. Og du skal gå gang med at planlægge, så snart du er gravid – måske endda allerede så snart du gerne vil være gravid.

Det er individuelt, hvad man vil, men mit bedste råd er at planlægge og spare op, så du kan få den barsel, du ønsker dig.

Du er godt forberedt på familielivet med baby som selvstændig
Det, som har overrasket mig mest positivt er, at jeg har haft oplevelsen af faktisk at have øvet mig på at skulle have en baby ved at være selvstændig.

Jeg følte mig godt forberedt. Jeg er vant til at sætte mig ind i ting, jeg ikke ved noget om i forvejen, jeg er vant til at jonglere mange bolde på én gang og at have overblik over mange opgaver.

Og som selvstændig er du vant til, at du er en vigtig ressource i din forretning, lige som du er i din familie”.

Tak for at dele din historie med os, Anita.

Vi er så heldige at have Anita på programmet i barselsnetværket efter sommerferien, hvor hun skal holde foredrag om hvordan du får styr på din digitale markedsføring.

Vil du følge med i Anitas iværkstætterrejse, så connect gerne med hende på LinkedIn, hvor hun ofte deler ud af sine oplevelser.

Ligger du også inde med en god historie, som vi skal dele? Så send os en mail på kb@inspiredbeyondbabies.dk – vi glæder os til at høre fra dig.


Kategori: Selvstændig på barsel