God ledelse er vigtigt, men vi skal også tage initiativ og ansvar selv

Emilie Valsø Fisker blev ansat som advokatfuldmægtig, da hun var gravid, og hun gik på barsel efter fem måneder i jobbet. Hun er netop vendt retur efter et års barsel – med tårnhøj motivation og loyalitet overfor en arbejdsplads, der for hende har været noget udover det sædvanlige.

”Jeg mærkede allerede efter den første jobsamtale, at det var et sted, jeg gerne ville være”.

Det fortæller Emilie, der blev opfordret til at søge jobbet af en fra sit netværk, selvom hun allerede var i job. Men lige efter hun havde sendt sit CV af sted, fandt hun ud af, at hun var gravid.

”Jeg vidste faktisk ikke, hvad jeg skulle gøre. Jeg blev inviteret til samtale og valgte ikke at nævne graviditeten første gang. Men da jeg blev indkaldt til endnu en samtale, valgte jeg at være ærlig og fortælle det – også selvom jeg kun var to måneder henne, og det derfor var meget tidligt i graviditeten. Og modtagelsen var fantastisk”.

Til samtalen sad to mænd i fyrrerne, der begge selv havde børn, og de reagerede prompte med stor glæde og ønskede tillykke.

”De var helt igennem positive. Og da jeg gik derfra, sagde de, at de ville kontakte mig i løbet af næste uge. Men de ringede efter ti minutter og tilbød mig jobbet. De sagde, at jeg var en langsigtet ansættelse og at graviditet og en forestående barsel ikke betød noget. Det var en vild reaktion. Meget positivt”, fortæller Emilie.

”For os er det vigtigt at få ansat de rigtige mennesker, og vi ser det som er det en ekstra kvalitet, når vores medarbejdere også har børn. Vi ønsker en arbejdsplads, hvor der både er kvinder og mænd, og vi ønsker at bidrage til, at graviditet og barsel ikke er en hindring for kvinder -eller mænd. Der vil være ansatte i forskellige livssituationer med forskellige behov for fleksibilitet. Det ser vi ikke som en hindring, men som en oplagt mulighed for at have en arbejdsplads, hvor de ansatte har mulighed for at være hele mennesker og ikke kun arbejdskraft. Vores firma skal være et sted, vi også selv gerne vil arbejde”, fortæller Christian Duus Ljørring, advokat (H) – partner Sønder Ljørring Advokatfirma.

Faktisk tilbød jeg selv, at jeg kunne starte efter min barsel, men de ville gerne ansætte mig med det samme. Generelt var holdningen: Fortæl os, hvad du gerne vil, så får vi det til at lykkes.

Jeg nåede at være der i fem måneder, inden jeg gik på barsel og i august 2020 fødte jeg min søn.

At gå på barsel i et helt nyt job
Selvom alt var over forventning i forhold til min kommende barsel, gjorde jeg mig selvfølgelig alligevel nogle tanker om at forlade min (nye) arbejdsplads i en længere periode. Jeg var bange for at gå glip af noget og ville gerne en del af fællesskabet både fagligt og socialt.

Mit ønske var derfor at komme ind engang imellem til for eksempel morgenmad og kontormøder, spise frokost med mine kollegaer og høre, hvad der rørte sig. Jeg ville gerne følge med.

Der var intet pres fra min leder om, at jeg skulle være ajour og jeg har ikke været inddraget i sager under min barsel – det var ren interesse fra min side.

Det er en fælles indsats fra leder og medarbejder
Det er så vigtigt, at ledere hører og ser deres medarbejdere, da det i høj grad er med til at opbygge loyalitet.

Bliver du set og anerkendt og er der lydhørhed overfor din situation, så vil det altid komme godt igen.  Min loyalitet er tårnhøj over for min arbejdsplads.

Men det er samtidig også vigtigt, at vi hver især tager initiativ og ansvar for vores egen situation. Åbn munden, så du kan blive hørt. Der er ingen, der kan læse tanker. Del dine udfordringer med din leder i stedet for at gemme det. Ofte kan man finde løsninger til alles fordel.

Så mit bedste råd til alle er at få sagt højt, hvad du har brug for – også selvom det kun er for en periode som for eksempel barsel. Sådan bør det være generelt i arbejdslivet.

Jeg håber, at min historie kan inspirere andre ledere og medarbejdere”.

Tak for at dele din historie med os, Emilie.

Ligger du også inde med en god historie, som vi skal dele? Så send os en mail på kb@inspiredbeyondbabies.dk – vi glæder os til at høre fra dig.


Kategori: Barsel og ledelse, Barsel som løftestang