Babys lure er mit cue til at arbejde

Lisbeth Odgaard Madsen er stifter af Potential Company, der arbejder for at fremme diversitet og balance i karriere- og familielivet – herunder også når du er selvstændig og stifter familie samtidig. Og det er, hvad Lisbeth gør netop nu, hvor hun er på barsel med lille Vigga og passer sin butik samtidig.

Jeg arbejder en lille smule hver dag. Når Vigga sover om morgenen og omkring frokosttid, har jeg et par timer til at sidde ved computeren eller tale i telefon. Og så jobber jeg igennem. Nogle dage, hvis natten har været for hård, kan jeg godt finde på at tage en lur sammen med Vigga fra morgenstunden, men ellers er hendes lure mit cue til at arbejde. Det giver mig 2-3 timers effektiv arbejdstid hver dag.

Da Vigga er mit tredje barn, og jeg både har prøvet at holde total barsel (da jeg var lønmodtager, med nummer 1) og holde rimeligt hardcore-arbejdsbarsel (som nystartet selvstændig med nummer 2), var jeg fast besluttet på at have tid til begge dele og nyde begge dele denne gang.

Så jeg besluttede mig for at lade babys og mine egne behov komme i forgrunden og så flette arbejdet ind som det nu passede. Det er jeg nemlig så privilegeret, at jeg godt kan få råd til. Derfor har jeg heller ikke været så udfarende ift. at sælge nye projekter ind under barslen denne gang.

Forventningsafstem med dig selv og andre
Før jeg fødte, havde jeg lavet en lille plan for, hvor meget jeg agtede at arbejde og være på kontoret i de første måneder, som jeg delte med både ansatte, samarbejdspartnere og kontor-buddies, så de kendte mine planer.

Pga. Corona og et dødsfald i familien lykkedes det mig ikke helt at holde den, men det gav mig en dejlig ro ift. hvor meget jeg forventede af mig selv i den første tid.

I modsætning til sidste barsel, hvor jeg kun var mig selv, har jeg en ansat og nogle samarbejdspartnere denne gang. Min medarbejder skal jeg sikre, at der er løn og arbejdsopgaver til hver måned under hele min barsel, og jeg skal sparre med hende i det daglige. Samarbejdspartnerne skal jeg fortsat sparre med og sikre, at samarbejdet fortsætter ad den sti, som vi har planlagt.

Samtidig er der nogle eksterne deadlines hos nogle kunder, som jeg ikke kan skubbe til efter barslen, og som jeg ikke kan lægge over til min medarbejder.

Så jeg er altid lidt på og havde kun lukket nærmest helt ned i de første par uger. Derfor har jeg haft min svigermor (som vi kalder super-farmor ❤) med som back-up til møder nogle gange, så hun kunne tage over eller gå en tur med Vigga i barnevognen, hvis der blev behov for det, når jeg helst ikke måtte blive forstyrret undervejs.

Jeg vil bryde tabu
I øvrigt er barselsreglerne ift. hvor meget man må arbejde osv., hvis man vil have godtgørelse for den tid, man ikke kan arbejde, virkelig kringlede. Jeg havde et lille underskud sidste år, så kunne ikke få barselsdagpenge overhovedet.  Det har givet mig frihed, men selvfølgelig koster det på økonomien.

Jeg kan (næsten) helt selv bestemme, hvornår jeg vil flexe ind og ud, og hvilke opgaver, jeg vil og ikke vil tage på mig under min barsel. Det giver en kæmpe frihed og glæde i mit arbejdsliv, at jeg ikke skal holde regnskab med mine mindste bevægelser og indberette, for at få dagpenge.

Samtidig har jeg som barslende insisteret på at tage Vigga med til møder, for at bryde et tabu med, at man ikke kan være iværksætter og barslende på samme tid, og det har givet virkelig god respons. Så jeg har ammet ved kundemøder osv., og det har givet mig en kæmpe tilfredsstillelse, at folk slet ikke har været så bonerte over det, som jeg kan huske, jeg frygtede før min første iværksætter-barsel.

Der er fordele og der er ulemper
På positiv-siden er det primært den fleksibilitet, det giver at være på barsel som selvstændig. Du kan selv bestemme, hvordan du vil indrette dit barselsliv og kan flexe ind og ud af barslen, som det nu passer dig og baby. Det kunne jeg ikke på samme måde som lønmodtager.

Som lønmodtager blev jeg sendt hjem på barsel og fik at vide, at ”vi ses om et år”, selvom jeg meget gerne ville have beholdt forbindelsen til mit arbejdsliv. Så der var det bare farvel og tak.

På negativ-siden er der økonomien. Som lønmodtager går lønnen stadig ind på din konto, og du skal ikke foretage dig det store for at det sker. Som selvstændig skal du selv sætte dig ind i barselsreglerne (som er en jungle!), lægge en plan og så få det til at ske.

Så det kræver lidt mere selvstartermentalitet. Men til gengæld er belønningen, i form af frihed til selv at bestemme, kæmpemæssig, synes jeg!

Lav en plan – også selvom den måske ikke holder
Det er rimeligt nemt at være iværksætter på barsel de første par måneder af babys liv. Der skal baby mest have bryst, trøst, og en varm mave at sove op ad – i mange timer om dagen.

Det bliver straks mere udfordrende, når baby holder op med at sove så meget i dagtimerne (og måske stadig sover som l*rt om natten!), og kræver mere opmærksomhed. For hvordan sikrer man, at der både er hjerne og hjerte til virksomhed og baby når de begge kalder?

Der kan det hjælpe, at man inden har lavet en plan med en hensigtserklæring om, hvor meget man agter at arbejde, hvor mange kunder, man har osv. Det gør det lettere at navigere, når man står midt i barslen, mangler søvn og synes at tiden er for lang og for kort på samme tid. Sandsynligvis kommer man ikke til at følge den til punkt og prikke, fordi baby sikkert ikke opfører sig efter planen, men i store træk er det godt at have en plan for den første måned, den anden måned, osv. fordi det giver et overblik over, hvordan man kan gøre det, og så er det lettere at rette ind efter hvordan dagsformen er, når man har en plan at skele til”.

Tak for at dele din historie med os Lisbeth!

Du kan læse mere om Potential Company her.

Ligger du også inde med en god historie, som vi skal dele? Så send os en mail på kb@inspiredbeyondbabies.dk – vi glæder os til at høre fra dig.


Kategori: Selvstændig på barsel