Sanne gik velforberedt på barsel og skal snart retur på arbejde: Jeg er klar og har ikke tabt momentum

Sanne Hildegard Banggaard blev i oktober 2020 mor for anden gang, og forberedelserne til at skulle på barsel startede længe inden hun reelt gik på barsel. Hun deler her sin ”opskrift” på, hvordan hun forberedte sin barsel og forventningsafstemte med både sig selv, sin mand og sin arbejdsgiver.

”Jeg skal være ærlig og indrømme, at da jeg fandt ud af, at jeg var gravid igen, var tanken om barsel skræmmende. Tanken om alt dét jeg ville gå glip af på arbejdspladsen, hvad der ville ske med den faglige retning i mit team, mens jeg var væk, og om jeg ville diskvalificere mig selv fra yderligere forfremmelse, fyldte meget.

Og i stedet for bare at gemme disse følelser væk, besluttede jeg mig for at handle på det. Jeg talte mine bekymringer igennem først med mig selv og min mand og sidenhen min arbejdsplads og satte ord på hvordan processen før, under og efter barsel kunne se ud, for at jeg kunne hvile i det”.

Sanne er uddannet økonom og har altid været ærgerrig, hårdtarbejdende og ambitiøs mht. uddannelse, job og karriere. Hun har altid haft lyst til at bevise, at der ikke findes et glastag og at ingen skal sætte hende i en “kvindeboks”.

En forberedt barselsperiode skabte ro
”Min forberedelse til at gå på barsel startede denne gang længe før jeg gik på barsel. Faktisk startede den ubevidst allerede med mit første barn. Her var jeg nemlig ikke særlig godt forberedt. Særligt alle de, både udtalte og uudtalte, fordomme og misforståede hensyn jeg oplevede, kom bag på mig. Og det var ikke kun fra arbejdsgiver, men også fra andre nybagte mødre og sundhedsfagligt personale, som gjorde alt for at pådutte en, i min verden, stereotyp måde at være (perfekt) mor på.

Barslen blev omtalt som “boblen” og en periode, der var ensbetydende med, at man skal hellige sig hjemmelivet og sin baby. Jeg følte mig derfor fanget i et vakuum mellem, at barsel blev anset som diskvalificerende for at være fagligt aktiv og andres forventninger til, hvordan man er, når man er på barsel”.

Sanne ville ikke sættes i denne boks, når lysten til at bedrive en erhvervsmæssig karriere på højt niveau var den samme som før hun blev mor.

”I min nuværende barsel har jeg oplevet, at det ikke behøver at være sådan, men det kræver lige så meget energi og forberedelse at gå på barsel på en, for dig, god måde, som når vi planlægger eksempelvis næste karriereskridt.

Jeg er bevidst om, hvad der skaber værdi for mig
At forventningsafstemme med sin arbejdsgiver inden barslen er altafgørende, men en forudsætning for det var, at jeg først forventningsafstemte med mig selv og min mand.

Det lyder som en kliche, men de sociale medier er fyldt med alle mulige fordomme og fortællinger omkring, hvad og hvor meget man skal kunne overkomme som nybagt mor.

Alle som kender mig ved, at jeg ikke brænder for hjemmebag eller strikketøj (men jeg har stor respekt for dem som gør!). Det er altså ikke her, at jeg finder min passion og derfor ej heller glæden eller energien.

Ud fra devisen “find ud af hvad der er vigtigst for dig og prioritér det” blev min aftale med mig selv, at selvom andre prioriterer lange gåture med veninder og mødregruppe, at drikke kaffe på fortovscafeer og dyrke efterfødselstræning eller alt muligt andet, så er det ikke min prioritet og det gør mig ikke til en mindre fuldendt mor.

Jeg prioriterer for eksempel at høre faglige podcasts, at tage del i faglige netværk som IBB og have telefoniske check-ins med kollegaer.

Fordi den dårlige samvittighed har fyldt minimalt, har jeg kunne overskue langt mere, og der er også blevet tid til masser af lange gåture og kaffe, selvom det ikke var en prioritet til at starte med.

For os er forventningsafstemning mere end antallet af uger
For mig handlede forventningsafstemningen med min mand om andet end praktikken omkring hvor mange uger tager jeg og hvor mange uger tager du.

Hos os har det også handlet om emner såsom, at jeg altså ikke ordner vasketøj, stryger og støvsuger hver dag, når lillebror sover middagslur. Men også en forventningsafstemning omkring hvor meget, der skal arbejdes op til, under og efter barsel.

Jeg har turde sige højt, at jeg ikke i min vildeste fantasi kan forestille mig, at jeg skal være mindre passioneret omkring mit job og karriere efter min barsel.

Jeg har også turde “stille krav” om, at jeg ikke tager den fulde barsel, men vil retur efter ca. seks måneder. Og at vi skal være præcis lige gode til at pakke pusletasken, pakke barnevognen, lege med vores søn og sådan nogle små praktikaliteter, som lyder af ingenting, men som fylder i en hverdag med mindre sammenhængende nattesøvn og overskud.

Gå ikke for sent i gang med at planlægge din barselsperiode
Efter en større omorganisering var jeg i april blevet leder for en ny afdeling og det virkede uoverskueligt at skulle overlade depechen til en anden allerede efter seks måneder.

Derfor indledte jeg allerede i maj måned en dialog med min leder omkring min forestående barsel og hvordan vi kunne dække den.

Jeg var forberedt og havde opstillet indtil flere mulige scenarier som vi diskuterede. Hans første reaktion var “jamen er det ikke først i oktober, kan vi ikke vente til efter sommerferien”, men jeg insisterede og det var godt.

Ved nærmere eftertanke tror jeg, at der er mange kommende barslende som oplever, at dialog omkring deres barsel først starter meget kort tid inden at de rent faktisk går fra, og det uanset om man er leder eller ej.

Fordi vi startede dialogen tidligt, fandt vi den, for mig og for virksomheden, perfekte barselsvikar. Jeg har ro i, at hun ikke vil en helt anden retning og min arbejdsplads har en fuldt ud kompetent afløser og taber derfor ikke momentum, selvom jeg er væk.

I forhold til Involvering under min barsel er aftalen den, at vi løbende tjekker ind og at jeg bliver inddraget ved større ændringer af organisatorisk og strategisk karakter. Aftalen går begge veje og derfor ringer både han og jeg til hinanden. Det kan ikke undgås, uanset om vi vil det eller ej, at der er tendens til “ude af øje ude af sinde”. Det er helt naturligt og fuldt forståeligt og derfor har jeg, som den på barsel, selv et kæmpe ansvar for at melde mig og opsøge viden aktivt.

Balancegangen har været at melde sig tilstrækkeligt, men ikke at melde sig for meget til at forstyrre teamet, min barselsafløser og organisationen. Det har været det sværeste, for jeg har haft lyst til at melde mig endnu mere end jeg har gjort, men kompromiset har været, at jeg løbende læser mails og er med på en lytter til de større ting, som heldigvis har været online pga. corona-situationen.

Lige om lidt skal jeg retur fra barsel og jeg GLÆDER mig. Jeg føler, at jeg er klar, men samtidig ikke “glemt” eller ude af synk med udviklingen i virksomheden. Forberedelsen har været altafgørende for den følelse”.

Tak for at dele din historie med os, Sanne.

Ligger du også inde med en god historie, som vi skal dele? Så send os en mail på kb@inspiredbeyondbabies.dk – vi glæder os til at høre fra dig.


Kategori: Barsel og ledelse, Barsel som løftestang